donderdag 22 februari 2018

Netwerken? Socializen? Of toch productief borrelen?



Netwerken. Het klinkt suf, maar iedereen weet wel wat het ongeveer inhoudt…toch? Voor de een is het een manier om zo productief mogelijk te borrelen, voor de ander is het een verschrikkelijke sociale uitdaging. Volgens de Van Dale is netwerken ‘je best doen zoveel mogelijk invloedrijke mensen te leren kennen’. Maar wacht eens even, dat is maar de helft van het verhaal! Volgens ons gaat netwerken over geven en nemen, dus houdt het ook in dat je anderen verder kan helpen. Hoe leuk is het namelijk als jij de sleutel tot iemand anders zijn probleem in handen hebt? Alleen door een stukje bewustwording te creëren over deze positieve wisselwerking, kun je anders over netwerken gaan denken. Iedereen wilt toch waardevolle connecties opdoen en er tegelijkertijd eentje zijn? Wij werken graag mee aan deze bewustwording, en daarom delen we een aantal netwerktips.




















Geen schermpjes, wel face-to-face

Van nature heeft de mens behoefte om anderen te leren kennen. Het wordt in de 21eeuw steeds makkelijker om deze contacten online op te doen, maar face-to-face contact is juist van groot belang! Wat je laptop of telefoon je namelijk niet laat zien, is het stukje non-verbale communicatie dat iedereen met zich meebrengt. Aan de hand van de intonatie, handgebaren en houding van iemand kun je een hoop leren over die persoon, wat een gesprek dus een stuk persoonlijker maakt - en waardevoller! Gebruik daarom je intuïtie en let op lichaamstaal. Leunt je gesprekspartner naar voren als je aan het vertellen bent? Dan vindt diegene je verhaal waarschijnlijk interessant. Maar kijkt diegene weg of speelt hij/zij met zijn vingers? Dan is het tijd om weer een vraag te stellen, je woordgebruik aan te passen of een ander onderwerp aan te snijden.


Wat kun jij de ander brengen?

Laten we even terug naar het begin gaan, want hoe start je een netwerkgesprek nou eigenlijk? Wij merkten zelf dat het best lastig kan zijn om zo’n praatje vloeiend te laten verlopen, omdat je de ander misschien helemaal niet kent. Daarom hebben we een paar handvatten bedacht waar je van tevoren aan kunt denken. Dat zijn de volgende: wat kun jij die ander brengen? Hoe kun je beter worden van jullie gesprek? En wat zijn je sterke punten? Als je voor jezelf al duidelijk hebt hoe jij anderen kunt verder helpen, zullen zij ook veel meer geneigd zijn jou ook te steunen. Begin daarom hier het gesprek mee. Probeer vervolgens niet zelf ellenlang door te praten over wat je al bereikt hebt, maar stel vragen! Zo voorkom je dat het contact geforceerd overkomt. Bovendien geef je de ander het gevoel dat het contact van wederzijds belang is.



Nieuwe generatie hulpcultuur

Wij zijn zelf naar een co-working space bij B. Amsterdam verhuisd, omdat er een hele hoop inspirerende ondernemers en kleine bedrijven onder hetzelfde dak gehuisd zijn. Hier kunnen we zo laagdrempelig mogelijk elkaar verder helpen! Maar als we de Dikke van Dale mogen geloven, gaat netwerken nu vooral over ‘personal gain’: het persoonlijk belang van netwerken. Wij denken juist dat het vormen van een community waarin iedereen elkaar iets kan brengen, veel meer de lading dekt van het idee van netwerken. Het klinkt misschien idealistisch, maar hoe mooi zou het zijn als deze definitie zou veranderen? Op het moment dat de betekenis van netwerken shift naar het elkaar verder helpen, kunnen we de volgende generatie inspireren tot het vormen van een hulpcultuur. Iets wat in het internettijdperk geen overbodig doel is! Daarom is onze droom dat de volgende generatie zich bijvoorbeeld voorstelt als: ‘Ik ben Susanne van Boom, waarmee kan ik je helpen?’ Hoe tof is dat!


Hoe ervaar jij netwerken?

We zijn er inmiddels achter dat netwerken voor iedereen een andere betekenis heeft. Als wij samen de nadruk van netwerken gaan leggen op ‘wat kom je brengen?’ in plaats van wat je komt halen, wordt het netwerken dan niet een heel stuk leuker? Daarom zijn wij ook benieuwd naar jouw ervaringen. Waar loop jij tegenaan bij netwerkevenementen? Of heb je juist een ultieme netwerktip? Laat het ons weten! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten